neděle 17. března 2013

Rýžový nákyp - můj recept :)

Ahoj holky jak si užíváte víkendu ?:)

Dnes tu pro vás mám nějaký ten receptík. Rozhodla jsem se že budu přidávat i nějaké ty recepty jelikož byl o ně docela zájem a jak víte tak moc ráda hlavně peču...,ale i občas něco uvařím, takže receptů bude určitě více:)

Dnešní recept je sladký rýžový nákyp, což je asi moje nejoblíbenější jídlo prostě tohle miluju stejně jako rýžovou kaši tu si dle tohoto receptu můžete také udělat protože je to základ nákypu :)


Takže na jednu větší porci (dvě menší ) budete potřebovat :

1/2 litru mléka
1/2 hrnku rýže (nejlépe kulatozrná)
60 g másla
2 vejce
3 lžíce cukru ( jednu můžete nahradit vanilkovým)
špetka soli
ovoce ( jablka,švetsky,meruňky,broskve)

Postup:

Mléko s cukrem a špetkou soli zahřejeme a do horkého nasypeme dobře propláchnutou rýži a za občasného míchání vaříme na hustou kaši (cca 20 minut)

Odstavíme přidáme máslo, promícháme a necháme trošku vychladnout. Zatím si ušleháme z bílků tuhý sníh.
Do teplé kaše vmícháme sníh a 2 žloutky.

Polovinu hmoty urovnáme do zapékací mísky či pekáčku vymazaného kouskem másla, poklademe ovocem ( já mám nejradši jablka, na ty se může nasypat skořice a kdo má rád tak rozinky, ty já teda smrtelně nesnáším :D ) poté přikryjeme druhou polovinou hmoty a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°c a pečeme cca 25 minut.

Po vytažení ihned servírujeme, pocukrujeme cukrem popřípadě polijeme máslem.

Dobrou chuť :)




4 komentáře:

  1. To vypadá úžasně :) Vyzkouším, děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  2. rýžový nákyp zbožnuju, nejlépe švestkový :)

    OdpovědětVymazat
  3. miluji rýžový nákyp :)

    Nicol

    OdpovědětVymazat